Verloskundigen in Geldrop, Mierlo & Helmond

Borstvoeding of flesvoeding?

Tijdens de zwangerschap bespreken we de verschillende opties voor de baby voedingsmethodes en adviseren we je hierin. Ook leggen we dit vast in het geboorteplan. Borstvoeding heeft vele voordelen ten opzichte van flesvoeding. Voornamelijk omdat dit antistoffen bevat die de baby beschermt tegen infecties. Echter, soms kan of wil de moeder geen borstvoeding geven. Indien je borstvoeding wil geven kan het fijn zijn om een borstvoedingscursus te volgen. Hieronder vind je informatie over borstvoeding en flesvoeding.

Borstvoeding

Het geven van borstvoeding heeft onze voorkeur omdat dit vele voordelen heeft voor zowel de baby als de moeder. Het lichaam heeft de samenstelling van de borstvoeding precies afgestemd op wat de baby nodig heeft. Vooral in de eerste weken is het van belang om borstvoeding te geven.

Wil je graag wat ondersteuning in je borstvoeding? Doe mee met de gratis online borstvoedingscursus! Gegeven door een lactatiekundige. 

Data: 20 december 2021 en 24 januari 2022

 Tijd: 19.30 – 20.30.

Aanmelden kan door een mail te sturen naar  –>  aanmeldingen.remedica@gmail.com. 

Voordelen voor de baby

We hebben alle voordelen van borstvoeding voor je op een rijtje gezet:

  • De eerste borstvoeding, colostrum genoemd, voorziet de darmwand van de baby van een beschermend laagje en bevordert een gunstige darmflora.
  • Colostrum heeft een licht laxerende werking waardoor de eerste ontlasting van de baby (meconium) sneller en gemakkelijk wordt geloosd.
  • Colostrum heeft een hoger gehalte beschermende eiwitten en vitamine A dan de moedermelk die aanwezig is als de borstvoeding op gang komt.
  • Moedermelk heeft de meest volledige en voedzame samenstelling. Het zit boordevol antistoffen waardoor het de baby beschermt tegen infectieziekten zoals maagdarminfecties, aandoeningen van de luchtwegen en urinewegen en middenoorontstekingen.
  • IJzer uit moedermelk wordt goed opgenomen (49%) door een speciaal eiwit in de voeding. De opname van ijzer uit flesvoeding is slechts 4 tot 10%.
  • De hersenontwikkeling verloopt bij borstgevoede kinderen optimaal.
  • Een kindje met aanleg voor allergieën zal minder snel klachten krijgen als het de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding krijgt. De allergische verschijnselen zullen ook minder heftig zijn.
  • Insuline Afhankelijke diabetes mellitus (suikerziekte) en chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn komen minder vaak voor bij baby’s die borstvoeding krijgen.
  • In het algemeen geldt: hoe langer de baby borstvoeding krijgt, des te beter voor de gezondheid.
  • Borstvoeding brengt nauwelijks kosten met zich mee.
  • Borstvoeding is altijd op voorraad, vers en gemakkelijk!

Voordelen voor de moeder

Naast de voordelen voor de gezondheid van de baby, zijn er ook voordelen voor de moeder die borstvoeding geeft. Zo kom je eerder op natuurlijke wijze terug op je oude gewicht. Tijdens de zwangerschap is er gemiddeld 2 tot 4 kg vetreserve opgebouwd voor de borstvoeding. Deze wordt tijdens de borstvoedingsperiode aangesproken. Je hoeft dan ook maar weinig extra te eten tijdens de borstvoedingsperiode. Voor de borstvoeding zijn ongeveer 700 calorieën per dag extra nodig, 200 daarvan worden uit de opgebouwde vetreserve gehaald. Tijdens de borstvoedingsperiode is het nodig om ongeveer 2500 calorieën per dag binnen te krijgen.

Flesvoeding

Soms lukt het niet om borstvoeding te geven of heb je geen goed gevoel bij borstvoeding. Dan is flesvoeding een goed alternatief. Maar welke flesvoeding is goed en zit er verschil tussen de verschillende merken flesvoeding?

Er is veel onderzoek gedaan naar de voeding voor pasgeboren baby’s. Er wordt gekeken naar wat een baby nodig heeft om zo goed en gezond mogelijk te groeien. Hierbij wordt de vergelijking met borstvoeding gemaakt. Welke voeding bij je past is van meerdere factoren afhankelijk. In de basis voldoet alle kunstvoeding aan de Nederlandse eisen. Wel kan het zijn dat je kindje beter reageert op een bepaald merk of dat het ene merk makkelijker oplost dan het andere. Wij zullen dit met je bespreken tijdens je zwangerschap en je adviseren.

Meer informatie over borstvoeding en flesvoeding?

Heb je vragen over het geven van borst-of flesvoeding? Neem dan contact met ons op of geef het aan tijdens de eerstvolgende controle.