Verloskundigen in Geldrop, Mierlo & Helmond

Controles tijdens de kraamtijd

De bevalling is achter de rug en de kraamtijd breekt aan. Dit is een erg belangrijke periode en kan vaak eerst wat overweldigend en onwennig zijn. De kraamtijd is een belangrijke periode voor de binding met het kindje: jullie gaan elkaar leren kennen en zullen aan elkaar moeten wennen. Bij verloskundigenpraktijk Vol Verwachting bieden wij ook persoonlijke begeleiding tijdens de kraamtijd, ook al hebben wij jouw zwangerschap en of bevalling niet begeleid.

De roze wolk, waar over wordt gesproken, is niet altijd aanwezig. De kraamtijd is vaak een spannende en emotionele periode met mooie momenten, maar ook met ongemakken en ‘kraamtranen’. Jullie moeten wennen aan de verandering in jullie leven en je lichaam moet herstellen van de bevalling. Van een ritme is in de kraamperiode vaak nog geen sprake en komt pas in de loop van de eerste levensmaanden.

Kraamzorg

Vanaf de bevalling krijg je de eerste 8 dagen hulp en ondersteuning van de kraamverzorgster thuis. De kraamverzorgster helpt bij de verzorging van jullie kindje, doet de kraamcontroles, geeft veel uitleg en informatie en beantwoord jullie vragen. Afhankelijk van de mogelijkheden en behoeften krijg je minimaal 3 uur tot maximaal 8 uur kraamzorg per dag. Het is belangrijk om je vóór de 16 weken zwangerschapsduur al aan te melden voor kraamzorg.

Naast de kraamzorg, begeleiden wij jullie ook nog steeds. We zijn telefonisch bereikbaar voor vragen en problemen en komen nog een aantal keren bij jullie langs om te kijken hoe het met jou en je kindje gaat.

Controles en begeleiding van de verloskundigen

Wat mag je van ons als verloskundige verwachten tijdens je kraamtijd en naast de hulp van de kraamverzorging?

 • Wij komen na de bevalling bij jullie thuis om te kijken hoe het met jullie gaat. We praten na over de bevalling en bespreken hoe het ouderschap jullie vergaat. Normaal gesproken komen wij 2 tot 4 keer langs gedurende de kraamtijd. Hoe vaak we langskomen is afhankelijk van de situatie en de complexiteit van de bevalling.
 • Wij signaleren eventuele problemen, zowel lichamelijk als geestelijk en bieden ondersteuning hierbij.
 • Wij geven begeleiding bij borstvoeding en flesvoeding. In samenspraak met jullie en de kraamzorg bespreken we het beleid rondom de voeding van jullie kindje. We bespreken de mogelijkheden en geven hierin advies en tips.
 • Wij bekijken de controles van de kraamverzorgster en doen zo nodig zelf ook nog controles.
 • Wij zijn 24/7 bereikbaar, ook tijdens de kraamtijd!

Wanneer bel je de verloskundige in de kraamtijd:

Het is van groot belang dat je onze spoedlijn belt in het geval van:

 • Temperatuur van de moeder boven de 38 graden
 • Temperatuur van de baby boven de 37,5 graden
 • Temperatuur van de baby onder de 36,5
 • Voedingsproblemen bij de baby.
 • Lichamelijke klachten bij de moeder of de baby
 • Wanneer jij of je omgeving denkt dat je somberheid meer is dan normale kraamtranen

EHBO cursus voor baby's en kinderen voor de ouders!

Ieder jaar belanden duizenden kinderen op de Spoedeisende Hulp door ongelukken die in en rondom het huis gebeuren. Als ouders kunnen wij dit vaak voorkomen door de risico’s van te voren weg te nemen en goed op te passen. Maar een ongeluk zit helaas is een klein hoekje. Door het volgen van een of meerdere EHBO cursussen gericht op baby’s en kinderen, leer je hoe je direct de juiste eerste hulp kunt aanbieden. Wil je weten hoe je dit het beste kunt doen? Boek hier één van de cursussen van Livis. Bekijk hier het aanbod. 

Meer informatie

Heb je vragen over de controles tijdens de kraamtijd? Neem dan contact met ons op of bespreek het op je eerstvolgende afspraak.