Verloskundigen in Geldrop, Mierlo & Helmond

Zwangerschapscontroles

Zwangerschaps-controles

Tijdens de zwangerschap zijn er verschillende meet- en controlemomenten om de groei van je kindje in de gaten te houden, maar ook te kijken hoe het lichamelijk en mentaal met jou als zwangere gaat.  Op deze pagina hebben we alle afspraken en zwangerschapscontroles voor je op een rijtje gezet. Lees hieronder over alle zwangerschapscontroles en wat je kunt verwachten bij onze verloskundigenpraktijk in Geldrop en Mierlo.

Samengevat: het eerste gesprek is een intakegesprek. Dit is een langere afspraak, hiervoor plannen wij meer tijd in. De vervolg zwangerschapscontroles duren ongeveer 15 minuten, afhankelijk van je afspraak. In het begin kom je om de 4 weken. De frequentie van de controles loopt op tot uiteindelijk 1 á 2 afspraken per week rond de uitgerekende datum. Daarnaast plannen we rond 30-32 weken nog extra tijd in om de bevalling te bespreken.

1. Het intakegesprek

Het intakegesprek kan op hetzelfde moment als de vroege echo worden ingepland. Wens je al eerder dan 7-8 weken te komen omdat je bijvoorbeeld veel vragen hebt, dan is het natuurlijk ook mogelijk om dit al eerder in te plannen.

Tijdens het intakegesprek bespreken we jullie huidige gezondheid, medische voorgeschiedenis, eventuele vorige zwangerschap(pen), leefstijl en willen we graag weten of er erfelijke ziekten in de families voorkomen. Daarnaast geven we uitleg over wie wij zijn en wat er van ons als verloskundigen verwacht kan worden. Ook beantwoorden we vragen en geven we adviezen over bijvoorbeeld voeding.

Ben je eerder zwanger geweest en zijn deze gegevens niet bij ons bekend, dan willen we je vragen om deze gegevens mee te nemen tijdens het intakegesprek. Heb je de gegevens niet meer paraat, dan kunnen we deze met jouw toestemming voor je opvragen bij de vorige behandelaar.

2. Bloedonderzoek

Tijdens het intakegesprek of tijdens de termijnecho geven we een formulier mee voor bloedonderzoek, wat belangrijk is aan het begin van de zwangerschap.

De uitslag van het bloed wordt tijdens de zwangerschapscontrole van 15-16 weken besproken. Bij afwijkende uitslagen nemen we eerder contact met je op.

Waar wordt op geprikt?

  • Bloedgroep
  • Rhesus D factor
  • Rhesus C factor
  • Irregulaire antistoffen
  • Hepatitis B
  • HIV
  • Syfilis
  • Hb/MCV
  • Glucose
  • Op indicatie andere onderzoeken

3. Eventueel een prenatale screening

Het is tijdens de zwangerschap mogelijk om onderzoek te doen naar (chromosomale) afwijkingen, ook wel prenatale screening genoemd. Indien gewenst bespreken wij de onderzoeken die mogelijk zijn.

Wil je hier meer informatie over lezen? Kijk dan op onderzoek & diagnostiek of kijk hier op de website van de overheid voor meer informatie over de prenetale screening. 

4. Termijnecho bij 10-11 weken

Rond 10-11 weken maken we de termijnecho om de uitgerekende datum vast te stellen. Na de termijnecho geven we indien gewenst een zwangerschapsverklaring mee en als we toestemming hebben gekregen, sturen wij een bericht aan de huisarts om deze op de hoogte te brengen van de zwangerschap.

Voor meer informatie over de termijnecho, kijk op echoscopie.

5. Vervolg zwangerschapscontroles

5. Vervolg zwangerschaps-controles

Na de termijnecho vinden er vervolgcontroles plaats. Globaal ziet het controleschema er als volgt uit:

  • Vanaf de 1e controle tot aan de 24 weken: om de 4 weken (15-19-23 weken)
  • Vanaf 24 tot 30 weken: om de drie weken (27-30 weken)
  • Vanaf 30 weken tot 36 weken: om de twee weken (32-34-36 weken)
  • Vanaf 36 weken: elke week (37-38-39-40-41 weken)


Tijdens de zwangerschapscontroles bespreken we hoe het met je gaat en is er ruimte voor het beantwoorden van vragen, het bespreken van problemen en ongemakken. Ook krijg je regelmatig informatie van ons mee over bijvoorbeeld de kinkhoestvaccinatie of over het voelen bewegen van je kindje. Daarnaast meten we je bloeddruk, willen we graag je gewicht weten, controleren we de groei van de baarmoeder door aan je buik te voelen en luisteren we naar het hartje. De vervolgcontrole duurt bij ons circa 15 minuten.

Natuurlijk wordt er bij iedere situatie gekeken of het controleschema voldoende is, of dat er vaker controles gewenst en/of nodig zijn.

6. 30 weken groei-echo

Rond 30 weken zwangerschap plannen we een groei-echo in. Tijdens deze echo worden er een aantal metingen van het kindje gedaan.

Voor meer informatie over groei-echo’s, kijk op echoscopie.

7. 32 weken geboorteplan bespreken

Rond 24 weken zwangerschap krijg je indien gewenst een geboorteplan, welke met wensen is in te vullen. Rond 32 weken plannen we extra tijd in om deze te bespreken en om uit te leggen wat jullie kunnen verwachten tijdens de bevalling, wat de belinstructies zijn en bespreken en noteren we jullie wensen. Aan de hand van een boek met tekeningen kunnen we indien gewenst het verloop van de bevalling laten zien.

Tevens krijg je informatie mee over de hielprik en gehoorscreening.

8. 34-35 weken liggingsecho

Rond 34-35 weken maken we nog een echo om naar de ligging van de baby te kijken.

Voor meer informatie over de liggingsecho, kijk op echoscopie.

9. 40 weken, bespreken overtijd gaan

Rond 40 weken zwangerschap plannen we extra tijd in om serotiniteit (over tijd gaan) te bespreken. We bespreken wat er mogelijk is en maken samen een plan.

Meer informatie over de zwangerschapscontroles

Meer informatie over de zwangerschaps-controles

Heb je overige vragen over de zwangerschapscontroles en meetmomenten? Of wil je aanvullende informatie over de prenatale screening? Neem dan contact met ons op voor meer informatie; of maak een afspraak voor ons spreekuur; wij helpen je graag verder.