Midwives in the regions Geldrop, Mierlo & Helmond

Contraceptives

Wil je graag advies over welke anticonceptie het beste bij jouw lichaam en situatie past? Wil je graag een spiraal met meer zorg laten zetten, een controle echo hiervan, of juist het spiraal laten verwijderen? Bij onze verloskundigenpraktijk in Geldrop en Mierlo kunnen wij je verder helpen.

Een spiraal plaatsen in onze verloskundigenpraktijk

Bij verloskundigenpraktijk Vol Verwachting plaatsen wij zelf spiralen: zowel het koper- als het hormoonspiraal. Het maakt niet uit of je al bij ons bekend bent vanwege de bevalling of dat je het spiraal moet laten vervangen, of zelfs nog nooit een spiraaltje hebt gehad; je bent bij ons altijd welkom!

Komen de volgende vragen in je op:

  • Is het spiraal iets voor mij?
  • Waar wordt het spiraal geplaatst?
  • Hoe wordt het spiraal geplaatst?
  • Doet het plaatsen van een spiraal pijn?
  • Wat kost het plaatsen van spiraal?

Lees dan verder.

Is de anticonceptie spiraal iets voor mij?

De belangrijkste vraag voor het plaatsen van het spiraal is: weet je zeker dat je niet zwanger bent of een soa hebt?

Als je graag een spiraal wilt laten plaatsen als anticonceptiemiddel is het belangrijk dat je zeker weet dat je niet zwanger bent of een soa hebt. Hierna is het van belang om te bepalen of een spiraal past bij jou en zo ja; welk soort. Geef je borstvoeding? Hoe is je menstruatiecyclus? Wat zijn je ervaringen met eventuele eerder gebruikte anticonceptiemiddelen? We adviseren je graag in jouw beslissing. Neem contact met ons op of maak hier een afspraak.

Waar wordt een spiraal geplaatst?

Het spiraal wordt in de baarmoeder geplaatst. Het ziet eruit als een klein ankertje waarvan het voorwerp zelf in je baarmoeder zit, en waarvan twee kleine draadjes uit de baarmoederhals hangen. Hierdoor kan het spiraal er op ieder moment door de verloskundige uitgehaald worden.

Hoe wordt een spiraal geplaatst?

Er wordt een speculum (beter bekend als eendenbek) gebruikt. Als het speculum op zijn plek zit en we goed zicht hebben op de baarmoedermond wordt deze met een tangetje vastgepakt. Vervolgens wordt de lengte van de baarmoeder opgemeten, waardoor wij precies weten hoever we het spiraal moeten inbrengen. Vervolgens wordt het spiraal geplaatst en worden de draadjes afgeknipt. Wij plannen altijd ruim de tijd in voor het zetten van het spiraal. De plaatsing zelf duurt doorgaans een paar minuten.

Na het plaatsen van het spiraal kan je lichte menstruatie-achtige krampen hebben en bloedverlies hebben. Dit is normaal. Je kunt de eerste maanden na plaatsing last houden van onregelmatig vaginaal bloedverlies. Ter controle maken we direct een echo om te zien of het spiraal goed zit. Ook sturen we een bericht naar je huisarts dat het spiraal is geplaatst en om welk spiraal het gaat.

Doet het plaatsen van een spiraal pijn?

Zowel het hormoon- als koperspiraal worden in de baarmoeder geplaatst. Wat de meeste vrouwen als vervelend ervaren is het plaatsen van het speculum, de eendenbek, en het vastpakken van de baarmoedermond. Sommige hebben een vervelende ervaring uit het verleden. Om de ervaring zo pijnloos mogelijk te maken hebben wij in de praktijk verschillende maten van het speculum (eendenbek). Zo gebruiken wij de maat die bij jouw lichaam past. Ook maken wij gebruik van een speciaal speculum; een van kunststof met een lichtelement. Dit geeft een minder vervelend gevoel en wij kunnen door het lampje het spiraal sneller en makkelijker plaatsen.

Doordat het speculum van kunststof is voelt deze minder koud en daardoor aangenamer aan dan een metalen speculum. Verder maken wij ook gebruik van verwarmde gel die het inbrengen vergemakkelijkt.

Wat kost het plaatsen van een spiraal

De vergoeding van een spiraal als anticonceptie valt niet binnen de basisverzekering. Daarom wordt dit betaald vanuit het eigen risico, mits je aanvullend verzekerd bent. Ben je jonger dan 21 jaar? Dan kan het zijn dat het wel vergoed wordt vanuit de basisverzekering.

Kosten:

  • Het plaatsen van een spiraal kost: €67,01 (wij declareren dit rechtstreeks bij jouw zorgverzekeraar).
  • Controle echo na 6 weken: €35,- (deze echo kan niet bij de zorgverzekeraar worden ingediend). Wij maken altijd kosteloos een controle echo direct na plaatsing, zodat we zeker weten dat het spiraal goed zit.
  • Het spiraal zelf kost tussen de €69,- (koperspiraal) en €160,- (Mirena hormoonspiraal), afhankelijk van het soort spiraal. Deze kan je zelf halen bij de apotheek met een recept van ons.

Make an appointment

Wil je een adviesgesprek over welke anticonceptie bij jou past? Of wil je een spiraal laten verwijderen of plaatsen door ons? Maak hier een afspraak.