Anticonceptie

Wil je graag advies over welke anticonceptie het beste bij jouw lichaam en situatie past? Wil je graag een spiraal met meer zorg laten zetten, een controle echo hiervan, of juist het spiraal laten verwijderen? Bij onze verloskundigenpraktijk in Geldrop en Mierlo kunnen wij je verder helpen.

Neem contact met ons op voor een adviesgesprek of lees verder op onze pagina.

Welke vorm van anticonceptie past bij jou?

Er zijn verschillende vormen van anticonceptie beschikbaar, zo heb je anticonceptiemiddelen met hormonen en zonder hormonen. Wij bespreken hieronder verschillende, veelgebruikte vormen van anticonceptie. Wil je graag een test doen om te kijken welke anticonceptie bij jou past? Klik dan hier voor de anticonceptie keuzehulp test of kijk op anticonceptie.nl.

Anticonceptie zonder hormonen

Er zijn twee soorten anticonceptie zonder hormonen: het koperspiraal en het condoom.

 1. De koperspiraal
  Het T-safe spiraal is een koperhoudend spiraal zonder hormonen. Het koper zorgt ervoor dat de zaadcellen inactief worden en er geen bevruchting plaatsvindt. Je behoudt je cyclus zoals voorheen. Het nadeel van de koperspiraal kan zijn dat je menstruatie iets heviger wordt. Het voordeel van een T-safe spiraal is dat je er niet dagelijks aan hoeft te denken, je hoeft na de plaatsing tot 10 jaar niet meer na te denken over andere anticonceptiemiddelen. Bij een kinderwens is het spiraal op verzoek te verwijderen bij ons en ben je vrijwel direct weer vruchtbaar.

 2. Het condoom
  Deze vorm van anticonceptie bevat geen hormonen. Het condoom is een veilige methode, mits het juist gebruikt wordt. Denk hierbij aan de houdbaarheidsdatum van het condoom, het juist plaatsen van het condoom en het condoom controleren op eventuele scheurtjes. Het voordeel van een condoom is dat het niet alleen als anticonceptie dient, maar het je ook beschermt tegen een seksueel overdraagbare aandoening.

Anticonceptie met hormonen

Er zijn verschillende vormen van hormonale anticonceptie, namelijk: de pil, de mini-pil, de prikpil, het anticonceptiestaafje en de hormoonspiraal.

 • De Pil (combinatiepil)
  Deze anticonceptiepil moet dagelijks genomen worden en kent doorgaans één stopweek per maand. De menstruatie is hierdoor te plannen en kan indien gewenst ook worden uitgesteld. De pil bevat zowel het hormoon oestrogeen als progesteron, waardoor de eisprong onderdrukt wordt en een zwangerschap tijdelijk niet mogelijk is.
 • De minipil/ Cerazette
  Deze pil moet dagelijks op een vaste tijd genomen worden en kent geen stopweek. Je menstruatie is hierdoor niet te plannen. Dit type anticonceptiepil bevat geen oestrogeen en kan daarom ook prima gebruikt worden als je borstvoeding geeft.
 • De prikpil
  De prikpil wordt 1 keer per 3 maanden gezet in de arm of bilspier. Bij deze vorm van anticonceptie is je menstruatie niet te regelen. Je kunt de eerste maanden onregelmatig bloedverlies hebben, daarna kan het zijn dat je menstruatie volledig uitblijft. Tussentijdse bloedingen zijn ook mogelijk. Het nadeel van de prikpil is dat het een tijdje kan duren voordat je weer vruchtbaar bent. De hormonen blijven enige tijd in je lichaam, soms zelfs tot een jaar na het stoppen van de prikpil.
 • Het anticonceptiestaafje (implanon)
  Deze anticonceptiemethode wordt onderhuids geplaatst in bijvoorbeeld de bovenarm en is veilig voor 3 jaar. Het anticonceptiestaafje moet gezet worden door een getrainde arts. Het nadeel is dat je menstruatie niet te plannen is. Sommige vrouwen menstrueren niet terwijl andere last hebben van tussentijdse bloedingen.
 • De hormoonspiraal
  Er zijn twee soorten hormoonspiralen; namelijk het Mirena- en het Kyleena spiraal. Het verschil tussen deze twee vormen is dat het Kyleena spiraal nog minder hormonen bevat dan de Mirena spiraal. Het voordeel van de hormoonspiraal is dat je voor 5 a 6 jaar niet meer over anticonceptie hoeft na te denken. De hormonen hebben invloed op je cyclus waardoor het kan zijn dat je menstruatie naar verloop van tijd helemaal uitblijft. Het is een veilige methode. Het spiraal kan gemakkelijk bij ons eerder verwijderd worden voor bijvoorbeeld kinderwens.

Voor overige soorten anticonceptie verwijzen we je graag door naar de huisarts.

Anticonceptie tijdens borstvoeding

Er zijn verschillende anticonceptiemiddelen die veilig te gebruiken zijn terwijl je borstvoeding geeft. Hieronder vind je een opsomming van hiervan. Wil je graag advies hierover? Neem dan contact met ons op.

 • De minipil / Cerazette
 • De koperspiraal
 • Condoom

Een spiraal plaatsen in onze verloskundigenpraktijk

Bij verloskundigenpraktijk Vol Verwachting plaatsen wij zelf spiralen: zowel het koper- als het hormoonspiraal. Het maakt niet uit of je al bij ons bekend bent vanwege de bevalling of dat je het spiraal moet laten vervangen, of zelfs nog nooit een spiraaltje hebt gehad; je bent bij ons altijd welkom!

Komen de volgende vragen in je op:

 • Is het spiraal iets voor mij?
 • Waar wordt het spiraal geplaatst?
 • Hoe wordt het spiraal geplaatst?
 • Doet het plaatsen van een spiraal pijn?
 • Wat kost het plaatsen van spiraal?

Lees dan verder.

Is de anticonceptie spiraal iets voor mij?

De belangrijkste vraag voor het plaatsen van het spiraal is: weet je zeker dat je niet zwanger bent of een soa hebt?

Als je graag een spiraal wilt laten plaatsen als anticonceptiemiddel is het belangrijk dat je zeker weet dat je niet zwanger bent of een soa hebt. Hierna is het van belang om te bepalen of een spiraal past bij jou en zo ja; welk soort. Geef je borstvoeding? Hoe is je menstruatiecyclus? Wat zijn je ervaringen met eventuele eerder gebruikte anticonceptiemiddelen? We adviseren je graag in jouw beslissing. Neem contact met ons op of maak hier een afspraak.

Waar wordt een spiraal geplaatst?

Het spiraal wordt in de baarmoeder geplaatst. Het ziet eruit als een klein ankertje waarvan het voorwerp zelf in je baarmoeder zit, en waarvan twee kleine draadjes uit de baarmoederhals hangen. Hierdoor kan het spiraal er op ieder moment door de verloskundige uitgehaald worden.

Hoe wordt een spiraal geplaatst?

Er wordt een speculum (beter bekend als eendenbek) gebruikt. Als het speculum op zijn plek zit en we goed zicht hebben op de baarmoedermond wordt deze met een tangetje vastgepakt. Vervolgens wordt de lengte van de baarmoeder opgemeten, waardoor wij precies weten hoever we het spiraal moeten inbrengen. Vervolgens wordt het spiraal geplaatst en worden de draadjes afgeknipt. Wij plannen altijd ruim de tijd in voor het zetten van het spiraal. De plaatsing zelf duurt doorgaans een paar minuten.

Na het plaatsen van het spiraal kan je lichte menstruatie-achtige krampen hebben en bloedverlies hebben. Dit is normaal. Je kunt de eerste maanden na plaatsing last houden van onregelmatig vaginaal bloedverlies. Ter controle maken we direct een echo om te zien of het spiraal goed zit. Ook sturen we een bericht naar je huisarts dat het spiraal is geplaatst en om welk spiraal het gaat.

Doet het plaatsen van een spiraal pijn?

Zowel het hormoon- als koperspiraal worden in de baarmoeder geplaatst. Wat de meeste vrouwen als vervelend ervaren is het plaatsen van het speculum, de eendenbek, en het vastpakken van de baarmoedermond. Sommige hebben een vervelende ervaring uit het verleden. Om de ervaring zo pijnloos mogelijk te maken hebben wij in de praktijk verschillende maten van het speculum (eendenbek). Zo gebruiken wij de maat die bij jouw lichaam past. Ook maken wij gebruik van een speciaal speculum; een van kunststof met een lichtelement. Dit geeft een minder vervelend gevoel en wij kunnen door het lampje het spiraal sneller en makkelijker plaatsen.

Doordat het speculum van kunststof is voelt deze minder koud en daardoor aangenamer aan dan een metalen speculum. Verder maken wij ook gebruik van verwarmde gel die het inbrengen vergemakkelijkt.

Wat kost het plaatsen van een spiraal

De vergoeding van een spiraal als anticonceptie valt niet binnen de basisverzekering. Daarom wordt dit betaald vanuit het eigen risico, mits je aanvullend verzekerd bent. Ben je jonger dan 21 jaar? Dan kan het zijn dat het wel vergoed wordt vanuit de basisverzekering.

Kosten:

 • Het plaatsen van een spiraal kost: €67,01 (wij declareren dit rechtstreeks bij jouw zorgverzekeraar).
 • Controle echo na 6 weken: €35,- (deze echo kan niet bij de zorgverzekeraar worden ingediend). Wij maken altijd kosteloos een controle echo direct na plaatsing, zodat we zeker weten dat het spiraal goed zit.
 • Het spiraal zelf kost tussen de €69,- (koperspiraal) en €160,- (Mirena hormoonspiraal), afhankelijk van het soort spiraal. Deze kan je zelf halen bij de apotheek met een recept van ons.

Maak een afspraak

Wil je een adviesgesprek over welke anticonceptie bij jou past? Of wil je een spiraal laten verwijderen of plaatsen door ons? Maak hier een afspraak.

Meer informatie en advies over anticonceptie

Graag adviseren wij je in het kiezen van de juiste anticonceptie. Heb je vragen en wil je graag een adviesgesprek? Neem dan contact met ons op.

Wil je graag direct een afspraak inplannen voor het plaatsen van een spiraal? Je bent van harte welkom in een van onze twee locaties van onze verloskundigenpraktijk in Mierlo of Geldrop. Maak hier direct een afspraak of neem contact met ons op voor advies.