Verloskundigen in Geldrop, Mierlo & Helmond

Wil je zwanger worden?

Als je besluit om zwanger te willen worden, kunnen er een heleboel vragen bij je opkomen. Hoe kan ik snel zwanger worden? Kan ik wel zwanger worden? Zijn er dingen waar ik op moet letten en wat moet ik doen als het niet lukt? Op deze pagina delen we onze informatie met je. Heb je vragen of wil je graag een vrijblijvend intakegesprek? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak voor ons kinderwensspreekuur; wij staan voor je klaar!

Tips om zwanger te worden

Een goede start van je kindje begint al vóór de zwangerschap. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op het gezond zwanger worden. Voorbeelden hiervan zijn:

1. Het gebruik van foliumzuur

Foliumzuur is een vitamine welke we niet altijd voldoende uit voeding binnenkrijgen. Het gebruik van foliumzuur verlaagt de kans op neurale buisdefecten. Neurale buisdefecten zijn bijvoorbeeld: een open gehemelte, open schedel of een open ruggetje. Daarom krijgt iedereen het advies om te starten met het slikken van foliumzuur zo’n 4 weken vóór de kans op een zwangerschap, tot 10 weken in een zwangerschap. Foliumzuur is niet schadelijk, dus als het langer duurt voordat je zwanger wordt of als je het een langere periode gebruikt tijdens de zwangerschap is dit geen probleem. Je kunt het zonder recept kopen bij een apotheek of drogist.

2. Stoppen met roken, alcohol en drugs

Het is belangrijk om ruim van tevoren te stoppen met roken, alcohol en het gebruik van drugs. Deze middelen geven een grote kans op schade bij de baby zoals ondergewicht, ademhalingsproblemen bij de geboorte en ontwikkelingsstoornissen. Bij de moeder geeft het een grotere kans op zwangerschapsvergiftiging en problemen tijdens de bevalling.

3. Medicatiegebruik

Tijdens de zwangerschap kan bepaalde medicatie schadelijk zijn voor de baby. Gebruik je medicatie en wil je zwanger worden? Vraag dan aan je behandelend arts of huisarts of je de medicatie veilig kan blijven gebruiken.

4. Leefstijl

Ook tijdens de zwangerschap is voeding erg belangrijk. Er zijn bepaalde voedingsstoffen die tijdens de zwangerschap heel belangrijk zijn, maar er zijn ook dingen die je tijdens de zwangerschap beter niet kunt eten of drinken. Voor meer informatie kun je kijken op www.voedingscentrum.nl. Het voedingscentrum heeft ook de app ZwangerHap ontwikkeld.

Onderstaande links kun je bekijken ter voorbereiding op gezond zwanger worden.

Meer informatie over gezond zwanger worden

Heb je overige vragen over zwanger worden? Wil je graag hulp bij zwanger worden of heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op voor meer informatie; of maak een afspraak voor ons kinderwensspreekuur; wij helpen je graag verder.