Zwangerschapsecho’s

Zwangerschaps-echo’s

Welke echo’s kan je verwachten tijdens de zwangerschap? In zowel onze verloskundigenpraktijk in Geldrop als Mierlo kunnen wij zwangerschapsecho’s maken. Lees hier welke echo’s je standaard in je behandeltraject krijgt en wat ze inhouden.

Hiernaast kan je een afspraak maken voor aanvullende Pretecho’s in 2D, 3D en 4D.

De verschillende zwangerschapsecho’s op een rij

1. Vroege echo

Rond 7-8 weken is het mogelijk om de eerste, vroege echo te maken. Deze echo is meestal een vaginale (inwendige) echo. De vitaliteitsecho is bedoeld om te kijken of we een kloppend hartje zien, of de zwangerschap in de baarmoeder zit en of het een eenling of meerling is. Daarnaast kijken we ook of er bijzonderheden buiten de baarmoeder te zien zijn.

2. Termijnecho

Rond 10-11 weken maken we de termijnecho, waarbij we aan de hand van de CRL (kruin-romp lengte meting) de uitgerekende datum vaststellen. De termijnecho wordt in principe uitwendig (via de buik) gedaan. Soms is het via de buik niet goed genoeg te zien en maken we de echo alsnog inwendig. Ook bij deze echo kun je het hartje goed zien kloppen.

3. 20-weken echo

De 20-weken echo (SEO) is een medische echo, welke wij niet bij ons op de praktijk maken. Hiervoor krijg je bij de afspraak van 15-16 weken een verwijzing mee. Deze vindt plaats bij Diagnostiek voor U. Diagnostiek voor U is een 1ste lijns screeningscentrum waar wij nauw mee samenwerken. Voor meer informatie over de 20-weken echo kijk op onderzoek en diagnostiek.

4. 30-weken groeiecho

Rond 30 weken zwangerschap plannen we een groei-echo in. Tijdens deze echo worden de volgende metingen gedaan:

  • DPD: Meting van oor tot oor
  • HC: Hoofdomtrek
  • AC: Buikomtrek
  • FL: Lengte van het bovenbeen bot

Daarnaast luisteren we naar het hartje, meten we de hoeveelheid vruchtwater en kijken we of er maag- en blaasvulling is. Op indicatie worden er soms nog meer groei-echo’s ingepland.

5. Liggingsecho

De liggingsecho heeft als doel om naar de ligging van het kindje te kijken. Nu je richting de uitgerekende datum gaat, is het belangrijk dat we zeker weten dat het hoofdje naar beneden ligt. Tijdens deze echo worden kijken we naar maag- en blaasvulling, luisteren we naar het hartje en net als bij de echo rond 30 weken echo doen we de metingen. N.a.v. de metingen kunnen we een geschat geboortegewicht berekenen.

6. Pretecho

Het is bij Verloskundigenpraktijk Vol Verwachting ook mogelijk om een pretecho te laten maken. Je kan terecht voor een geslachtsbepalende echo of een 2D/3D/4D echo. Voor meer informatie over een pretecho, klik hier.

Meer informatie over de zwangerschapsecho’s

Heb je overige vragen over de zwangerschapsecho’s? Of wil je meer weten over de pretecho’s? Neem dan contact met ons op voor meer informatie; of maak een afspraak voor ons spreekuur; wij helpen je graag verder.