Verloskundigen in Geldrop, Mierlo & Helmond

Wat je moet regelen vóór de bevalling

En dan is het moment van bevallen aangebroken; het moment waar je 9 maanden naar toeleeft. Het is een bijzondere, maar ook een spannende gebeurtenis. Lees hier meer over wat je kunt verwachten, hoe jij en je partner het beste kunt voorbereiden en hoe we jou tijdens de bevalling zullen begeleiden.

Rond 32 weken zwangerschap bespreken we de plaats van de bevalling, de geboorte wensen, geven wij informatie over onze begeleiding tijdens de bevalling en bespreken we het geboorteproces.

Tussen 37 en 42 weken mogen wij de bevalling begeleiden. Indien je vóór 37 weken bevalt, noemen we dit prematuur en vindt de bevallingsbegeleiding in het ziekenhuis plaats.

1. Geboorteplan

Indien gewenst kan je een geboorteplan invullen, maar wat is een geboorteplan? Een geboorteplan is een document waar jullie de wensen in kunnen vullen voor de bevalling. Dit kan bijvoorbeeld zijn: waar je wenst te bevallen, wie bij de bevalling mag zijn, in welke houding je wenst te bevallen en wat voor voeding je na de geboorte wilt geven. Rond 32 weken van de zwangerschap bespreken we het geboorteplan en kan het zo nodig nog worden aangevuld of gewijzigd. Rond 24 weken zwangerschap sturen we je indien gewenst het geboorteplan per mail toe. Als je een eigen indeling wenst te gebruiken, mag dit natuurlijk ook. Een geboorteplan is niet verplicht, maar voor ons is het wel fijn om te weten wat je voorkeuren en specifieke wensen zijn.

Het geboorteplan stoppen we in jouw mapje met de zwangerschapsgegevens, zodat dit op het moment van de bevalling weer bekeken kan worden. Wordt de bevalling medisch? Ook dan wordt het geboorteplan erbij gepakt.

Op www.deverloskundige.nl kun je een voorbeeld van een geboorteplan vinden en informatie die je bij het invullen van je geboorteplan kunt gebruiken.

2. Thuis of in het ziekenhuis bevallen?

Wanneer je tijdens de zwangerschap bij ons onder begeleiding bent, kan je meestal kiezen waar je wil bevallen. Wij begeleiden bevallingen zowel thuis als poliklinisch. Bij een poliklinische bevalling, beval je in het ziekenhuis met je eigen verloskundige. Dit wordt ook wel een verplaatste thuisbevalling genoemd.

Wij vinden het belangrijk dat je bevalt waar jij je goed en vertrouwd bij voelt. Een thuisbevalling is net zo veilig als een bevalling in het ziekenhuis. In sommige gevallen kan het zijn dat we van tevoren adviseren om niet thuis te bevallen, maar poliklinisch.

3. Hoe begeleiden wij je tijdens de bevalling?

 • Wanneer de bevalling begint, komen we altijd eerst bij je thuis. Wanneer je poliklinisch wil bevallen, gaan we tijdens de ontsluitingsfase naar het ziekenhuis.
 • Beval je thuis, dan krijg je begeleiding van onze verloskundige en de kraamverzorgster van de door jou gekozen organisatie.
 • Beval je poliklinisch, dan krijg je begeleiding van onze verloskundige en de kraamverzorgster of verpleegkundige van het ziekenhuis.

Afhankelijk van je verzekering moet je een bijdrage betalen voor een poliklinische bevalling. Dit kun je navragen bij je verzekering.

Als er tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling complicaties optreden, dan valt je bevalling onder de verantwoordelijkheid van de gynaecoloog.

4. Benodigdheden & voorbereiding op een bevalling

Als je thuis wil bevallen, maar ook als je poliklinisch wil bevallen is het belangrijk om een aantal dingen in huis te hebben. Wat heb je allemaal nodig voor de bevalling? Hieronder vind je een overzicht van de spullen die nodig zijn.

 

 1. Kraampakket: het kraampakket is aan te vragen bij de zorgverzekeraar en nodig voor iedereen die gaat bevallen. Ook als je voor een poliklinische bevalling kiest heb je een kraampakket nodig. Het kraampakket wordt soms door de verzekering vergoed. Indien dit niet vergoed wordt, is deze bij de apotheek te verkrijgen.

 2. Bed op 70cm hoogte: niet alleen voor de bevalling, maar ook voor de kraamcontroles in de kraamweek is het belangrijk dat het bed op de juiste hoogte voor ons als verloskundigen en kraamverzorgster staat. Via de thuiszorgwinkel zijn bedklossen te huur. I.p.v. bedklossen, worden ook wel eens kratjes gebruikt.

 3. 2 kruiken met kruikenzakken.

 4. Digitale thermometer (geen oorthermometer)

 5. +/- 12 hydrofiele luiers en 6 hydrofiele washandjes

 6. Douchekruk

 7. Fles of maatbeker om te spoelen

 

Dit heb je extra nodig bij een thuisbevalling:

 • 2 emmers met vuilniszakken. 1 emmer voor de vuile was en 1 emmer voor het afval.

5. Wat moet er in je ziekenhuistas:

 1. Mapje met de zwangerschapsgegevens

 2. Kleding voor jezelf en eventueel voor je partner

 3. Kleding inclusief mutsje voor de baby

 4. Toiletspullen

 5. Fotocamera (of via de telefoon)

 6. Telefoon oplader

Dit heb je extra nodig bij een thuisbevalling:

 • 2 emmers met vuilniszakken. 1 emmer voor de vuile was en 1 emmer voor het afval.

Meer informatie

Heb je vragen over de voorbereiding van de bevalling of wil je graag meer advies? Neem dan contact met ons op of bespreek het op je eerstvolgende afspraak. Klik hier voor meer informatie over de belinstructies of bevalhoudingen.