Verloskundigen in Geldrop, Mierlo & Helmond

Overtijd gaan

Tijdens de zwangerschap leef je toe naar de uitgerekende datum. Dit is super spannend en voelt soms als lang wachten. Maar wat als je nog niet bevallen bent bij 40 weken? Wij spreken van dreigende serotiniteit (over tijd dreigen te gaan) als je 41 weken zwanger bent.

Voor iedereen die 40 weken zwangerschap passeert plannen wij een gesprek in om alle opties uitgebreid te bespreken. Het belangrijkste is dat jij en je partner hierin de regie hebben. Zolang het medisch verantwoord is mag er nog enige tijd worden afgewacht en hoef je nog niet te worden ingeleid. Ben je 41 weken zwanger en wil je ingeleid worden, dan gaan we samen met jou en je partner kijken naar de mogelijkheden.

Om te beoordelen hoe we de bevalling het beste kunnen opwekken doen we eerst een aantal controles:

  • Bloeddruk meting
  • Uitwendig onderzoek van je buik
  • Harttonen luisteren
  • Evt echo ter beoordeling van het vruchtwater
  • Inwendig onderzoek

Als alle controles goed zijn en de baarmoedermond rijp genoeg voelt, kunnen wij de bevalling inleiding door middel van het breken van de vliezen. Dit kan uitsluitend bij een zwangerschapsduur vanaf 41 weken. Meestal krijg je snel na het breken van de vliezen weeën en gaat de bevalling echt doorzetten.

Indien er nog onvoldoende ontsluiting is en toch wenst te worden ingeleid, zullen wij je doorverwijzen naar de gynaecoloog. De gynaecoloog kan bijvoorbeeld beslissen dat het nodig is om een ballon te plaatsen of hormoongel te geven waardoor de baarmoedermond rijper wordt. Als de bevalling wordt ingeleid door de gynaecoloog worden er ook altijd weeënopwekkers gegeven via het infuus.

Strippen

Wat is strippen? Als je overtijd gaat kan er een inwendig onderzoek worden gedaan waarbij er gestript kan worden. Als de baarmoedermond al wat open is (ontsluiting) dan kunnen de vliezen losgemaakt worden van de baarmoederwand. Hierdoor zou de bevalling kunnen beginnen. Studies hebben uitgewezen dat strippen het meest effectief is na 41 weken zwangerschap. Wanneer het strippen geen effect heeft gehad kan dit herhaald worden.

Meer informatie

Heb je vragen over de procedure bij het overtijd gaan van je zwangerschap? Bespreek dit met ons tijdens het eerstvolgende contactmoment of neem contact met ons op. Wil je meer weten over de belinstructies, klik dan hier