Bloedverlies en miskraam

Je bent zwanger en hebt plots bloedverlies, wat nu? Neem met bloedverlies altijd contact met ons op. Bloedverlies aan het begin van de zwangerschap komt regelmatig voor. Het bloedverlies kan verschillende oorzaken hebben en wil niet altijd zeggen dat er een miskraam in gang is. Op deze pagina leggen we uit wat oorzaken van bloedverlies kunnen zijn en wat je kunt doen bij bloedverlies. Tot slot geven we informatie over het hebben van een miskraam.

Bloedverlies tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent en ontdekt dat je bloedverlies hebt, kan je daar erg van schrikken. Waarschijnlijk gaat het woord miskraam direct door je heen. Bloedverlies aan het begin van de zwangerschap komt regelmatig voor.

Oorzaken van bloedverlies aan het begin van de zwangerschap:

  • Innestelingsbloeding
  • Gemeenschap
  • Ontlasting
  • Afwijking aan de baarmoedermond
  • Miskraam

Als je bloedverlies tijdens de zwangerschap hebt, neem dan direct contact met ons op. We kunnen dan door middel van vragen kijken of we de oorzaak kunnen vinden, afhankelijk van de zwangerschapsduur maken we een echo en geven we uitleg en instructies.

Miskraam

De kans op een miskraam

Helaas leidt niet iedere zwangerschap tot de geboorte van een baby. Soms wordt een zwangerschap een miskraam, het verlies van de vroege zwangerschap. Miskramen komen helaas regelmatig voor waarbij de kans op een miskraam vergroot naarmate je ouder wordt:

  • Bij een leeftijd tot 35 jaar is de kans 1 op 10
  • Bij een leeftijd van 35-40 jaar is de kans 1 op 5-6,
  • Bij een leeftijd van 40-45 jaar 1 op 3.
  • Bij een leeftijd boven de 45 jaar is de kans 50%.

Hoe verloopt een miskraam?

Bij een miskraam treedt vaak bloedverlies en buikkrampen op, dit noemen we dan een ‘spontane miskraam’. Maar er hoeft bij een miskraam niet altijd buikpijn en/of bloedverlies aanwezig te zijn. Het kan ook zijn dat er geen bloedverlies aanwezig is, maar dat er tijdens de echo geen hartje (meer) klopt. Dit noemen we missed abortion. In de meeste gevallen is er bij een miskraam sprake van een chromosomale afwijking.

Als we een miskraam hebben vastgesteld zijn er twee opties die we kunnen doen: of we wachten af tot het bloedverlies op gang komt of we plannen een afspraak bij de gynaecoloog. Wanneer er sprake is van bloedverlies, komt de miskraam meestal een aantal dagen na het eerste bloedverlies op gang. Wij geven je advies en instructies ten aanzien van het bloedverlies en wat je kunt verwachten.

Je hebt een miskraam gehad, wat nu?

Een miskraam is een vervelende ervaring, die veel verdriet mee kan brengen. Na het ontdekken van de zwangerschap, heb je een nieuw toekomstbeeld dat hierdoor ineens verdwijnt. Het verdriet mag er zijn en het verwerken heeft tijd nodig. Wij, verloskundigen van Verloskundigenpraktijk Vol Verwachting, zijn er voor je en houden indien gewenst nog een tijdje contact.

1 tot 6 weken na de miskraam kun je bloedverlies houden. Wij adviseren om te wachten met gemeenschap tot het bloedverlies gestopt is. 

Meer informatie over een miskraam of bloedverlies?

Voor meer informatie een miskraam verwijzen we je graag naar: Informatie deverloskundige.nl. Hiernaast kan je altijd contact met ons opnemen voor vragen of deze stellen tijdens een van de controleafspraken. Nogmaals: in geval van bloedverlies tijdens de zwangerschap, neem altijd eerst contact op met ons op.