Verloskundigen in Geldrop, Mierlo & Helmond

Hulp bij zwanger worden

Wanneer het besluit is gemaakt om voor een zwangerschap te gaan, wil je natuurlijk zo snel mogelijk zwanger worden. Zwanger worden lukt niet altijd meteen, dat is normaal. Zo wordt 80% van de vrouwen die zwanger willen worden, binnen 12 maanden zwanger. Hieronder vind je informatie over de cyclus, kansen en hulp bij zwanger worden. Wil je graag persoonlijk advies hierover? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak voor ons kinderwensspreekuur; wij helpen je graag verder.

Vraag en antwoord over zwanger worden

1. Wat is een menstruatiecyclus?

De menstruatiecyclus start op de eerste dag van de menstruatie en duurt tot de eerste dag van de volgende menstruatie. Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen, maar kan variëren tussen de 25 en 35 dagen. Onder invloed van hormonen vindt de rijping van een eiblaasje en het baarmoederslijmvlies plaats, gevolgd door de eisprong, ovulatie genoemd. Na een bevruchting van de eicel door de zaadcel kan er een innesteling plaatsvinden. Wanneer dit niet het geval is zal er een menstruatie plaats gaan vinden. Hiermee stoot je lichaam het opgebouwde baarmoederslijmvlies weer af en begint de cyclus weer vanaf het begin.

2. Wat zijn je vruchtbare dagen?

Als je zwanger wilt worden, kan je het beste geslachtsgemeenschap hebben op je vruchtbare dagen. Maar hoe weet je wat je vruchtbare dagen zijn? Als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt, is de kans groot dat je iedere maand een ovulatie hebt. De ovulatie vindt meestal plaats tussen de 12e en 16e dag van je cyclus. Heb je een cyclus van 28 dagen? Dan is de eisprong meestal rond dag 14. Zo kan je berekenen welke dagen de kans op een bevruchting met een zwangerschap als gevolg het grootste is. Ook heb je diverse apps die je kunnen helpen je vruchtbare dagen te berekenen. Ook kan je een ovulatietest kopen bij de drogist, om te testen wanneer vermoedelijk je ovulatie zal zijn.

3. Hoe kan je de vruchtbare dagen en ovulatie herkennen?

  • Meer vaginale afscheiding; als de eisprong dichterbij komt (3-4 dagen voor de eisprong), wordt de afscheiding doorzichtiger en slijmerig. Deze verandering is gunstig voor de zaadcellen, die hierdoor makkelijker de baarmoeder in kunnen komen. Na de ovulatie wordt de afscheiding weer zoals hiervoor.
  • Ovulatiepijn: het kan zijn dat je de eisprong (ovulatie) voelt, als een stekend gevoel ter hoogte van een van de eierstokken of als menstruatiepijn. Deze pijn kan enkele uren, maar soms ook de hele dag aanwezig zijn. De oorzaak is het openbarsten van het follikel (eiblaasje).
  • Temperatuurstijging: tijdens de ovulatie stijgt de lichaamstemperatuur met 0,5 graad. Om dit te herkennen, moet je iedere dag rond hetzelfde tijdstip je temperatuur meten.
  • Ovulatietesten: als je een onregelmatige cyclus hebt, is het moeilijker om de ovulatie te berekenen. Een ovulatietest is dan een mogelijkheid om te gebruiken om je ovulatie te ontdekken. Ovulatietesten zijn te krijgen bij de apotheek, drogist of online te bestellen.

Ik heb hulp bij zwanger worden nodig

Circa 80% van de vrouwen die zwanger willen worden, is binnen 12 maanden zwanger. Wanneer het na één jaar nog niet gelukt is, kan de huisarts je doorverwijzen naar de gynaecoloog. De gynaecoloog kan dan samen met jou bekijken wat de mogelijke reden is dat je nog niet zwanger bent.

Meer informatie over hulp bij zwanger worden

Heb je overige vragen over zwanger worden? Wil je graag hulp bij zwanger worden of heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op voor meer informatie; of maak een afspraak voor ons kinderwensspreekuur; wij helpen je graag verder.