Lichamelijke ongemakken na de bevalling
Als je bevallen bent, kan je last hebben van lichamelijke ongemakken en daar vragen over hebben. Wij hebben de meest voorkomende lichamelijke ongemakken na de bevalling voor je verzameld en hieronder beschreven. Vertrouw je het niet of staat je klacht hier niet bij? Twijfel niet en bel ons voor advies en informatie.
Rillingen zonder koorts
Vlak na de bevalling komt het regelmatig voor dat de kersverse moeder aan het rillen is. Dit komt door de zware inspanning die je lichaam heeft moeten verrichten tijdens de bevalling. Dit verdwijnt binnen enkele uren na de bevalling.
Bloedverlies
Na de bevalling heb je last van bloedverlies. Dit bloedverlies is afkomstig van de baarmoeder, waar de placenta heeft gezeten. Er is een wond achtergebleven, welke moet herstellen. Het bloedverlies wordt de eerste dagen na de bevalling ervaren als een ruime menstruatie. Soms verlies je stolsels, die zo groot als een tennisbal kunnen zijn.
Wanneer moet je contact met ons opnemen?
Wanneer het bloedverlies blijft stromen, er meerdere stolsels zijn en/of 2 kraamverbanden binnen 10 tot 15 minuten doordrenkt zijn, is het belangrijk om contact met ons op te nemen. Dan verlies je teveel bloed. Het is normaal bij bewegen in bed of bij opstaan om een golfje bloed te voelen stromen. Het bloedverlies wordt in de kraamtijd geleidelijk minder en kan aanwezig zijn tot 6 weken na de bevalling. In het begin is dit helderrood, waarna bruin tot gelig gevolgd door (uiteindelijk) een normale afscheiding kleur.
Naweeën
Wanneer de bevalling snel is verlopen of wanneer je al eerder bevallen bent, kan je de eerste dagen na de bevalling last hebben van naweeën. Dit zorgt ervoor dat de baarmoeder goed samentrekt en bloedverlies wordt beperkt. Wanneer je borstvoeding geeft, voel je dit dan vaak tijdens het voeden. Regelmatig plassen en rust nemen helpt tegen de naweeën.
Wanneer de naweeën erg pijnlijk zijn, kan je paracetamol nemen. Wij adviseren maximaal 1000mg paracetamol, 4x per dag.
Moeilijk plassen of urineverlies
Na de bevalling kan het moeilijk zijn om te plassen. Ook kan het zijn dat je niet goed de aandrang voelt en net te laat bent om naar het toilet te gaan. Probeer regelmatig naar het toilet te gaan en goed te blijven drinken.
Het kan ook voorkomen dat je urineverlies na de bevalling hebt. Meestal herstelt dit binnen 6-8 weken na de bevalling. Is dit niet het geval, dan adviseren we contact op te nemen met een bekkenfysiotherapeut(e). Vanuit de kraamverzorgster krijg je in de kraamtijd uitleg over bekkenbodemoefeningen.
Wanneer moet je contact met ons opnemen?
Lukt het niet om te plassen? Neem dan contact met ons op.
Obstipatie
Na de bevalling is het vaak erg spannend om weer ontlasting te krijgen. Dit is heel normaal. Belangrijk is om goed te drinken, voldoende vezels te nemen en op tijd naar het toilet te gaan. Neem de tijd!
Aambeien
Door de druk van de bevalling kan je in de kraamtijd last hebben van aambeien. Soms zijn de aambeien al tijdens de zwangerschap aanwezig. Meestal slinken aambeien weer vanzelf. Indien je last hebt van de aambeien, adviseren wij de zalf of tabletten van Curanol. Het werkt vaak goed om deze samen te gebruiken, maar is ook apart te gebruiken. Curanol is bij de drogist te verkrijgen.
Direct na de bevalling kan het ook helpen om neusspray met Xylometazoline erop te spuiten. Indien je veel pijn aan de aambeien hebt, kan de huisarts of gynaecoloog verdovende zalf (lidocaine zalf) voorschrijven. Dit kan verlichting geven, maar helpt niet bij het slinken van de aambeien.
Stuwing
Een paar dagen na de bevalling komt de borstvoeding op gang en kan je last krijgen van stuwing. Hierbij voelen de borsten vaak vol, gespannen en pijnlijk wat een oncomfortabel gevoel kan geven. Wanneer je borstvoeding geeft kan het helpen om je baby vaak aan te leggen. Daarnaast kan het koelen van de borsten verlichting geven. Geef je geen borstvoeding? Dan adviseren we om een strakke (sport)bh te dragen en de borsten te koelen.
Tepelkloven
Bij het geven van borstvoeding kan je last hebben van gevoelige tepels. De tepels zijn niet gewend aan een krachtig zuigende baby. Hierdoor hebben de meeste kraamvrouwen last van gevoelige tepels. Wanneer de baby aan de borst drinkt, mag het eerste aanzuigen pijnlijk zijn, maar hierna moet de pijn verdwijnen. Verdwijnt de pijn niet? Leg de baby dan opnieuw aan.
Door de zuigkracht van de baby, kunnen er scheurtjes (kloofjes) in je tepel ontstaan. Een oorzaak hiervan kan zijn dat er niet goed is aangelegd. Ook bij een korte tongriem of spruw bij de baby kunnen er tepelkloven ontstaan.
Heb je last van tepelkloven? Dan helpt het om een druppel borstvoeding over de tepel te smeren en aan de lucht te laten drogen. Daarnaast zijn er tepelzalven en kompressen die verlichting geven en helpen bij herstellen.
Belangrijk is om de oorzaak van de tepelkloven te achterhalen. Het kan soms fijn zijn om een lactatiedeskundige in te schakelen om mee te kijken bij het aanleggen en tips te krijgen.
Hechtingen
Wanneer je na de bevalling hechtingen hebt, is hygiëne extra belangrijk. Het is belangrijk om de wond regelmatig goed te spoelen met schoon water (geen zeep) en na een toiletbezoek. Het voelt soms prettiger om onder de douche te plassen, waarbij je meteen kan spoelen. Wanneer er een zwelling is na de bevalling, kan koelen verlichting geven. Verwissel het kraamverband regelmatig. Het is ook goed om de wond regelmatig aan de lucht te laten drogen. Dit kan je doen door zonder ondergoed, op een matje, op bed te gaan liggen.
Babyblues of kraamtranen
Meestal rond de 3e/4e dag na de bevalling kun je een emotionele terugslag krijgen. Dit komt door vermoeidheid, lichamelijke ongemakken en het wennen aan jullie nieuwe gezinssituatie. Het kan soms even als te veel voelen, maar het kan ook zijn dat je zonder reden ineens in tranen uitbarst. Dit is heel normaal. Ons advies; laat de tranen lopen, neem rust en deel je verhaal en gevoel aan iemand wie je vertrouwt.
Meer informatie en contact bij hevige klachten
Heb je vragen over de lichamelijke klachten en ongemakken tijdens de kraamtijd? Of staan jouw klachten hier niet tussen, maar heb je er vragen over of maakt het je ongerust? Neem dan contact met ons op of geef het aan tijdens de eerstvolgende controle.