Verloskundigen in Geldrop, Mierlo & Helmond

Stuitligging

Tijdens de controles kijken wij hoe de baby ligt. Dit doen wij door aan je buik te voelen en middels echo’s. Rond de 34/35 weken maken wij een liggingsecho om te kijken hoe de baby ligt in de buik. Als de baby met het hoofd naar beneden ligt, heet dit een hoofdligging. Een stuitligging betekent dat de baby andersom ligt; met het hoofdje naar boven. Een stuitligging geeft meer kans op complicaties tijdens de bevalling. Wij begeleiden om deze reden geen stuitbevallingen waardoor de bevalling overgedragen wordt aan de gynaecoloog.

Wat betekent een stuitligging voor mijn bevalling?

Een baby beweegt regelmatig in het vruchtwater en verandert vaak van ligging. Dit zal je merken zowel in je buik en zien op de echo’s. Rond 30 weken ligt nog ongeveer 25% van de kinderen in stuitligging. Maar gelukkig draaien de meeste baby’s vanzelf in de juiste positie zodra de bevaldatum nadert. Rond de 36 weken liggen de meeste baby’s in hoofdligging en nog maar 3 á 4% in een stuitligging. Als de baby aan het einde van de zwangerschap nog in stuitligging ligt, kan je kiezen voor een uitwendige versie. Dit is het draaien van het kindje met de handen aan de buitenkant van de buik van stuitligging naar hoofdligging. Als dat lukt kun je normaal bevallen en kiezen waar en hoe je wilt bevallen. Zie hier de voorlichtingsfilm. Wanneer je niet kiest voor een uitwendige versie, plannen we een afspraak voor je in bij de gynaecoloog waarna deze de zorg van ons overneemt.

Mogelijke complicaties bij een stuitligging

Bij een stuitligging is er meer kans op een keizersnede en op complicaties dan bij een hoofdligging, voor zowel jou als voor de baby. Daarom proberen we altijd allereerst de baby naar hoofdligging te draaien.

Meer informatie over een stuitligging?

Voor meer informatie over een stuitligging en de gevolgen daarvan kan je het volgende filmpje bekijken: www.catharinaziekenhuis.nl  Of kijk op deze website: www.deverloskundige.nl. Ook kan je contact met ons opnemen of het vragen tijdens een van de controleafspraken.