Bevalhoudingen
Het is voor iedereen verschillend welke bevalhouding bij je past. Het is jouw bevalling, dus jij bepaald in welke houding je bevalt. Het is goed om van tevoren te weten welke houdingen er zijn. Tijdens de bevalling kan je uitproberen welke houding het fijnste voor je is. Ons advies is om tijdens het opvangen van de weeën van houding te wisselen, omdat dit de bevalling kan bevorderen en kan voorkomen dat je te moe wordt.
Hieronder kun je meer lezen over de verschillende bevalhoudingen.
1. Liggend op de rug
Bij deze houding lig je op rug, trek je je benen op en leg je de kin op de borst. Je maakt je rug bol. Het is fijn als bijvoorbeeld je partner het hoofd ondersteunt. Als het te zwaar is om de benen naar je toe te trekken, kan het fijn zijn om de voeten in de zij van bijvoorbeeld de verloskundige en kraamverzorgster te zetten.
Deze houding wordt het meest toegepast, maar kan onprettig zijn bij bijvoorbeeld rug weeën. Het voordeel van de liggende houding is, dat je je hoofd tussen de persweeën door neer kunt leggen, even je ogen dicht kunt doen en kunt proberen je lichaam te ontspannen.
2. Liggend op de zij
Bij deze houding lig je op je zij. Tijdens het persen wordt het been opgetrokken om ruimte voor het kindje te maken. Wanneer het te zwaar of vermoeid is om zelf je been op te tillen, kan hierbij worden geholpen.
3. Half Zittend op bed
Bij deze houding heb je een aantal kussens in je rug waardoor je half rechtop zit. Je kan bij deze houding tussen de weeën door even achteruit leunen tegen de kussens en proberen te ontspannen. Het voordeel van deze houding is dat je je hoofd niet hoeft op te tillen en de benen kunt laten staan. Het is mogelijk om met een spiegeltje mee te kijken. Met rugweeën kan deze houding minder prettig zijn.
4. Op handen en knieën
Dit kan een prettige houding zijn, met name als je last van rug weeën hebt.
Bij deze houding wordt de baby achter de moeder geboren. Het kindje wordt dan tussen de benen door naar voren geschoven, zodat je je kindje dan zelf kunt aanpakken. In plaats van naar voren aanpakken kun je ook omdraaien om dan je kindje aan te pakken.
5. Staand of gehurkt
Hurken is een natuurlijke houding. Doordat in deze houding de druk op de bekkenbodem iets vergroot is, wordt de persdrang versterkt en voel je goed in welke richting je moet persen. Het is wel belangrijk om tijdens het hurken een steuntje te zoeken, om stabiel te zitten. Dat kan door te leunen op de knieën van iemand die achter je zit op een stoel of bank. Bij staand persen hang je meestal om de nek van je partner. Wordt de baby geboren, dan kan je het beste gehurkt gaan zitten om de baby door het geboortekanaal te helpen. Op deze manier kun je je kindje vaak ook zelf aanpakken.
6. Op de baarkruk
Net als gehurkt bevallen is bevallen op de baarkruk een natuurlijke houding. Doordat in deze houding de druk op de bekkenbodem iets vergroot is, wordt de persdrang versterkt en voel je goed in welke richting je moet persen. Het verschil met gehurkt bevallen, is dat je bij de baarkruk zit en tussen het persen door geen steun hoeft te zoeken. Wel kan het prettig zijn om tussendoor even achterover te leunen en bij te komen. Vaak zit de partner dan ook op een stoel of krukje achter de baarkruk.
7. In bad bevallen
Warm water ontspant, waardoor veel vrouwen meer rust en ontspanning ervaren door een bad of douche tijdens de bevalling. Door de warmte lukt het tussen de weeën door om beter te kunnen ontspannen, waardoor het beter lukt om alle spieren even los te laten en uit te kunnen rusten. Hierdoor is het beter om met de pijn om te kunnen gaan.
Wanneer je ervoor kiest om te persen in bad is een gewoon bad meestal niet geschikt, dit i.v.m. de ruimte die nodig is bij een bevalling. Hiervoor zijn speciale bevalbaden beschikbaar.
In het St Anna Ziekenhuis, Elkerliek Ziekenhuis en Catharina Ziekenhuis is er de mogelijkheid in bad te bevallen. Kies je voor een thuisbevalling, dan moet je een bevalbad aanschaffen of huren.
Voor meer informatie, bekijk de folder: Jouw bevalling: welke houding past bij jou?
Meer informatie
Heb je vragen over de bevalhoudingen? Neem dan contact met ons op of bespreek het in je eerste afspraak. Klik hier voor meer informatie over de belinstructies.