Verloskundigen in Geldrop, Mierlo & Helmond

Pijnstilling bij de bevalling

Een bevalling gaat gepaard met pijn. Tijdens de bevalling maakt je lichaam een lichaamseigen pijnstiller aan. Dit heet Endorfine. Het is belangrijk om tijdens de bevalling zo goed mogelijk te ontspannen om de aanmaak van Endorfine te verhogen. Iedere bevalling is anders en iedereen heeft verschillende behoeften. Dit geldt ook voor pijnstilling.

Er zijn twee soorten pijnstilling. Natuurlijke pijnstilling en medicinale pijnstilling. De verschillende soorten pijnstilling worden hieronder uitgelegd.

Natuurlijke pijnstilling

  • Warmte helpt ontspannen en verhoogt de aanmaak van Endorfine. Dit kan zijn een bad, douche, waterkruik/pittenzak maar ook warme sokken om koude voeten te voorkomen.
  • Hierbij kan het volgende helpen: ademhalingsoefeningen, yoga, massage, muziek en/of aromatherapie.
  • Geboorte TENS. TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. TENS is een zelf te bedienen apparaat met plakkers op de rug, dat kleine stroomstootjes geeft. Deze stroomstootjes kunnen afleiding van de pijn geven.

Medicinale pijnstilling

1. Epidurale anesthesie, ook wel ruggenprik genoemd

Een ruggenprik wordt geplaatst door de anesthesist. Eerst wordt de huid van de insteekplaats verdoofd met lokale verdoving en vervolgens wordt er een heel dun buisje in je rug tussen de wervels ingebracht. Je krijgt ook altijd een infuus voor de toediening van extra vocht. Bij een ruggenprik tijdens de bevalling ben je in principe volledig pijnvrij. Omdat je de weeën niet meer voelt wordt er een CTG aangesloten. Dit apparaat monitort de weeën en houdt de hartslag van de baby in de gaten. Ook wordt er een katheter geplaatst. En katheter is een slangetje in de blaas wordt geplaatst, omdat je niet meer voelt dat je moet plassen.

Heeft een ruggenprik ook nadelen?

  • Bij een ruggenprik heb je een hogere kans op een kunstverlossing omdat je soms zo goed verdoofd bent dat je niet goed voelt hoe je moet persen.
  • Je kunt koorts krijgen van de ruggenprik. Dit moet tijdens de bevalling beschouwd worden als een teken van infectie waarvoor er antibiotica wordt gegeven.
  • Je kunt jeuk krijgen.
  • Daling van de bloeddruk. Vanwege de kans op bloeddrukdaling krijg je altijd een infuus met extra vocht om dit te voorkomen. Indien de bloeddruk toch daalt worden er andere medicijnen gegeven om de bloeddruk weer te verhogen.
  • Zelden: hoofdpijn de dagen na de bevalling. Door de ruggenprik kan er een lek ontstaan, waardoor er een klein beetje vocht uit het ruggenmerg druppelt. Dit geeft flinke hoofdpijnklachten. Het lek kan indien nodig door de anesthesist hersteld worden met een bloedpatch.

2. Pethidine

Pethidine is een morfineachtige stof die via een injectie wordt gegeven in een spier. Deze vorm van pijnbestrijding neemt de pijn niet volledig weg maar zwakt de pijn af. Vooral de scherpe kantjes van de pijn gaan ervan af. Hierdoor kan je tussen de weeën door wat beter ontspannen. Het nadeel van deze methode is dat het je een high gevoel kan geven en dat je er suf en slaperig van kunt worden. Het kan zijn dat je hierdoor stukjes van de bevalling vergeet. Soms heeft je kindje na de geboorte tijdelijk wat ondersteuning nodig om te gaan ademen.

3. Remifentanil

Remifentanil is een morfineachtige stof die je zelf kunt toedienen middels een pompje. Je krijgt een infuus, waardoor de remifentanil tijdens de bevalling wordt toegediend. Remifentanil werkt snel, namelijk in een paar minuten. Het wordt ook weer snel afgebroken. Iedere keer wanneer je op de knop van het pompje drukt, krijg je een beetje toegediend. Natuurlijk zit er een begrenzer op waardoor je jezelf nooit te veel kan geven. Deze vorm van pijnbestrijding wordt meestal gekozen als de bevalling niet heel lang meer zal duren. De werking van deze stof neemt namelijk af na 2 tot 4 uur.

Het nadeel van remifentanil tijdens de bevalling is dat je soms oppervlakkig gaat ademen. Er is daarom altijd een deskundige in de buurt om je ademhaling te controleren/observeren. Ook bij deze vorm van pijnbestrijding wordt het CTG aangesloten, en worden zowel de moeder als de baby continu in de gaten gehouden.

Als je kiest voor medicinale pijnstilling dan wordt de bevalling altijd overgedragen aan de gynaecoloog. Voor welke vorm van pijnstilling je kiest is ook afhankelijk van de bevalling.

Meer informatie

Heb je vragen over de pijnstilling tijdens de bevalling? Bespreek dit met je verloskundige tijdens het eerstvolgende contactmoment of neem contact met ons op. Wil je meer weten over de belinstructies, klik dan hier