Anticonceptie
Wil je graag advies over welke anticonceptie het beste bij jouw lichaam en situatie past? Wil je graag een spiraal met meer zorg laten zetten, een controle echo hiervan, of juist het spiraal laten verwijderen? Bij onze verloskundigenpraktijk in Geldrop en Mierlo kunnen wij je verder helpen. Maak een afspraak voor advies of klik hier voor meer informatie over het plaatsen van een spiraaltje.
Neem contact met ons op voor een adviesgesprek of lees verder op onze pagina.
Welke vorm van anticonceptie past bij jou?
Er zijn verschillende vormen van anticonceptie beschikbaar, zo heb je anticonceptiemiddelen met hormonen en zonder hormonen. Wij bespreken hieronder verschillende, veelgebruikte vormen van anticonceptie. Wil je graag een test doen om te kijken welke anticonceptie bij jou past? Klik dan hier voor de anticonceptie keuzehulp test of kijk op anticonceptie.nl.
Anticonceptie zonder hormonen
Er zijn twee soorten anticonceptie zonder hormonen: het koperspiraal en het condoom.
- De koperspiraal
Het T-safe spiraal is een koperhoudend spiraal zonder hormonen. Het koper zorgt ervoor dat de zaadcellen inactief worden en er geen bevruchting plaatsvindt. Je behoudt je cyclus zoals voorheen. Het nadeel van de koperspiraal kan zijn dat je menstruatie iets heviger wordt. Het voordeel van een T-safe spiraal is dat je er niet dagelijks aan hoeft te denken, je hoeft na de plaatsing tot 10 jaar niet meer na te denken over andere anticonceptiemiddelen. Bij een kinderwens is het spiraal op verzoek te verwijderen bij ons en ben je vrijwel direct weer vruchtbaar. Wij plaatsen ook spiraaltjes. Klik hier voor meer informatie. - Het condoom
Deze vorm van anticonceptie bevat geen hormonen. Het condoom is een veilige methode, mits het juist gebruikt wordt. Denk hierbij aan de houdbaarheidsdatum van het condoom, het juist plaatsen van het condoom en het condoom controleren op eventuele scheurtjes. Het voordeel van een condoom is dat het niet alleen als anticonceptie dient, maar het je ook beschermt tegen een seksueel overdraagbare aandoening.
Anticonceptie met hormonen
Er zijn verschillende vormen van hormonale anticonceptie, namelijk: de pil, de mini-pil, de prikpil, het anticonceptiestaafje en de hormoonspiraal.
- De Pil (combinatiepil)
Deze anticonceptiepil moet dagelijks genomen worden en kent doorgaans één stopweek per maand. De menstruatie is hierdoor te plannen en kan indien gewenst ook worden uitgesteld. De pil bevat zowel het hormoon oestrogeen als progesteron, waardoor de eisprong onderdrukt wordt en een zwangerschap tijdelijk niet mogelijk is. - De minipil/ Cerazette
Deze pil moet dagelijks op een vaste tijd genomen worden en kent geen stopweek. Je menstruatie is hierdoor niet te plannen. Dit type anticonceptiepil bevat geen oestrogeen en kan daarom ook prima gebruikt worden als je borstvoeding geeft. - De prikpil
De prikpil wordt 1 keer per 3 maanden gezet in de arm of bilspier. Bij deze vorm van anticonceptie is je menstruatie niet te regelen. Je kunt de eerste maanden onregelmatig bloedverlies hebben, daarna kan het zijn dat je menstruatie volledig uitblijft. Tussentijdse bloedingen zijn ook mogelijk. Het nadeel van de prikpil is dat het een tijdje kan duren voordat je weer vruchtbaar bent. De hormonen blijven enige tijd in je lichaam, soms zelfs tot een jaar na het stoppen van de prikpil. - Het anticonceptiestaafje (implanon)
Deze anticonceptiemethode wordt onderhuids geplaatst in bijvoorbeeld de bovenarm en is veilig voor 3 jaar. Het anticonceptiestaafje moet gezet worden door een getrainde arts. Het nadeel is dat je menstruatie niet te plannen is. Sommige vrouwen menstrueren niet terwijl andere last hebben van tussentijdse bloedingen. - De hormoonspiraal
Er zijn twee soorten hormoonspiralen; namelijk het Mirena- en het Kyleena spiraal. Het verschil tussen deze twee vormen is dat het Kyleena spiraal nog minder hormonen bevat dan de Mirena spiraal. Het voordeel van de hormoonspiraal is dat je voor 5 a 8 jaar, afhankelijk van het type hormoonspiraal, kunt laten zitten. De hormonen hebben invloed op je cyclus waardoor het kan zijn dat je menstruatie naar verloop van tijd helemaal uitblijft. Het is een veilige methode. Het spiraal kan gemakkelijk bij ons eerder verwijderd worden voor bijvoorbeeld kinderwens. Wij plaatsen ook spiraaltjes. Lees hier meer.
Voor overige soorten anticonceptie verwijzen we je graag door naar de huisarts.
Anticonceptie tijdens borstvoeding
Er zijn verschillende anticonceptiemiddelen die veilig te gebruiken zijn terwijl je borstvoeding geeft. Hieronder vind je een opsomming van hiervan. Wil je graag advies hierover? Neem dan contact met ons op.
- De minipil / Cerazette
- De koperspiraal
- Condoom
Maak een afspraak
Wil je een adviesgesprek over welke anticonceptie bij jou past? Maak hier een afspraak.
Meer informatie en advies over anticonceptie
Graag adviseren wij je in het kiezen van de juiste anticonceptie. Heb je vragen en wil je graag een adviesgesprek? Neem dan contact met ons op.
Wil je graag direct een afspraak inplannen voor het plaatsen van een spiraal? Dat kan! Maak hieronder direct een afspraak of lees meer informatie hier. Je bent van harte welkom in een van onze twee locaties van onze verloskundigenpraktijk in Mierlo of Geldrop. Maak hier direct een afspraak of neem contact met ons op voor advies.