Leefstijl advies tijdens je zwangerschap
Je moet met veel rekening houden vóór-, en tijdens je zwangerschap. Dit kan soms wat overweldigend aanvoelen, daarom zetten wij graag de belangrijkste leefstijl adviezen voor je op een rijtje.
1. Vitamine supplementen
Het advies is om tijdens de zwangerschap, of eigenlijk al voor dat je zwanger bent te starten met Foliumzuur gecombineerd met vitamine D. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje en met name om een open rug, open gehemelte/schisis te voorkomen. Eet je gezond en daarmee bedoelen we, voldoende groente/fruit en weinig suikers (als in suikerhoudende dranken) dan is het niet perse noodzakelijk om dit aan te vullen met een multivitamine voor zwangere vrouwen.
Wel is het aan te bevelen om tijdens de zwangerschap extra calcium te nemen in de vorm van een supplement. We adviseren om 1000mg per dag te nemen. Dit is ter preventie van een hoge bloeddruk en draagt bij aan een goede doorbloeding van de placenta, waardoor het ook de kans op een laag geboortegewicht verkleind.
2. Stoppen met roken
Ben je zwanger en rook je, wij kunnen je helpen met stoppen of je doorverwijzing naar een stoppen met roken poli. Je kunt zelf ook informatie opzoeken over stoppen met roken, kijk dan op onderstaande link.
3. Medicatiegebruik
Tijdens de zwangerschap kan bepaalde medicatie schadelijk zijn voor de baby. Gebruik je medicatie en ben je zwanger? Vraag dan aan je behandelend arts of huisarts of je de medicatie veilig kan blijven gebruiken.
4. Voeding
Juist tijdens de zwangerschap is voeding erg belangrijk. Een voedingssupplement is altijd ter aanvulling maar vervangt nooit een gevarieerde voeding. Er zijn bepaalde voedingsstoffen die tijdens de zwangerschap heel belangrijk zijn, maar er zijn ook dingen die je tijdens de zwangerschap beter niet kunt eten of drinken. Bijvoorbeeld rauw vlees of rauwe vis, hierin kunnen bacteriën zitten die voor de baby gevaarlijk zijn. Voor meer informatie kun je kijken op www.voedingscentrum.nl. Het voedingscentrum heeft ook de app ZwangerHap ontwikkeld.
Het is mogelijk om tijdens de zwangerschap contact op te nemen met een diëtiste voor meer voedingsadviezen.
5. Werk
Bepaalde werkomstandigheden kunnen tijdens de zwangerschap schadelijk zijn voor je kindje. Denk aan werk met chemische middelen, medicatie (bv chemo), vaak zwaar moeten tillen en het werken in ploegendiensten (nachtdienst). Komen deze dingen voor bij jou op het werk, neem dan contact op met je werkgever en eventueel de arbo-arts.
6. Sport
Bewegen is gezond! Ook tijdens je zwangerschap. Door te sporten tijdens je zwangerschap verlies je niet onnodig je conditie en spierkracht en blijf je lekker fit: zowel mentaal als fysiek. LET OP: Bespreek je zwangerschap met je trainer (welke sport je ook doet) voor advies. Wil je meer weten over sporten tijdens je zwangerschap? Bekijk hier een aantal informatieve blogs van het bedrijf “mom in balance”.
Ook interessant: zwangerschapsyoga! Lees hier meer.
7. Zwangerschapsverlof
Elke vrouw heeft recht op zwangerschapsverlof, of je nu een eigen bedrijf hebt of in loondienst werkt. Je hebt recht op 16 weken betaald zwangerschapsverlof, vanaf 34 of 36 weken zwangerschapsduur. Je hebt altijd recht op 10 of 12 weken verlof na de bevalling ongeacht de termijn waarop je bevalt. Voor meer informatie over zwangerschapsverlof klik op onderstaande link.
8. Zwangerschapscursus
Als je het leuk vindt kun je tijdens de zwangerschap een cursus volgen om jezelf voor te bereiden op de bevalling of om gewoon lekker in beweging te blijven. Vaak hebben de cursussen ook een partneravond. Er zijn ook cursussen die jij en je partner samen kunnen volgen.
Hier onder een aantal suggesties:
9. Seksualiteit
Tijdens de zwangerschap kun je gewoon vrijen, vrijen kan nooit een miskraam veroorzaken. Ook in een verdere zwangerschap is het niet schadelijk voor de baby. Wel kan het zijn dat de behoefte en het gevoel tijdens het vrijen veranderd door alle lichamelijke veranderingen. Heb je vragen over seksualiteit en zwangerschap, ben niet bang om het met ons te bespreken.
10. Ziekten die gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap
Er zijn verschillende infectieziekten die kunnen optreden tijdens de zwangerschap. De meeste hebben geen nadelige gevolgen voor de zwangerschap. Er zijn een aantal besmettelijke infectieziekten die wel gevaarlijk kunnen zijn, zoals:
Waterpokken
De meeste zwangere vrouwen hebben in hun jeugd de waterpokken gehad. Twijfel je hierover? Dan zullen wij dit tijdens het eerste bloedonderzoek mee nemen in het onderzoek. Indien je waterpokken hebt gehad na je 1ste levensjaar, dan ben je voor de rest van je leven beschermd. Heb je de waterpokken niet gehad en ben je in aanraking gekomen met iemand die de waterpokken heeft, neem dan contact met ons op.
De vijfde ziekte
De vijfde ziekte, ook wel het parvo virus genoemd, kan voorkomen bij jonge kinderen. Omdat je vaak niet weet of je zelf de vijfde ziekte hebt gehad, kunnen we dit middels een bloedonderzoek bepalen. Ben je in aanraking geweest met een kindje dat de vijfde ziekte heeft en twijfel je of je dit hebt gehad, neem dan contact met ons op.
Tips en adviezen om verspreiding van infecties te voorkomen:
- Let op goede handhygiëne. Was je handen regelmatig met water en zeep en zorg voor een schone handdoek.
- Gebruik niet hetzelfde bestek/servies. Voorbeeld; geef geen hapje van jouw lepel, maar gebruik voor iedereen een eigen lepel.
- Vermijd contact met speeksel van jonge kinderen. Veel moeders hebben de neiging om de speen van hun kindje(s) in de mond te doen. Doe dit niet tijdens de zwangerschap.
- Vermijd contact met urine van jonge kinderen. Goed handen wassen na de luierwisseling of bij het helpen op toilet, is zeker nu erg belangrijk.
Meer informatie over leefstijladvies tijdens de zwangerschap worden
Heb je overige vragen over je leefstijl tijdens je zwangerschap? Vraag het tijdens je eerstvolgende controle of neem contact met ons op. We helpen je graag verder.