Bloedverlies en miskraam
Je bent zwanger en hebt plots bloedverlies, wat nu? Neem met bloedverlies altijd contact met ons op. Bloedverlies aan het begin van de zwangerschap komt regelmatig voor. Het bloedverlies kan verschillende oorzaken hebben en wil niet altijd zeggen dat er een miskraam in gang is. Op deze pagina leggen we uit wat oorzaken van bloedverlies kunnen zijn en wat je kunt doen bij bloedverlies. Tot slot geven we informatie over het hebben van een miskraam.
Bloedverlies tijdens de zwangerschap
Als je zwanger bent en ontdekt dat je bloedverlies hebt, kan je daar erg van schrikken. Waarschijnlijk gaat het woord miskraam direct door je heen. Bloedverlies aan het begin van de zwangerschap komt regelmatig voor.
Oorzaken van bloedverlies aan het begin van de zwangerschap:
- Innestelingsbloeding
- Gemeenschap
- Ontlasting
- Afwijking aan de baarmoedermond
- Miskraam
Als je bloedverlies tijdens de zwangerschap hebt, neem dan direct contact met ons op. We kunnen dan door middel van vragen kijken of we de oorzaak kunnen vinden, afhankelijk van de zwangerschapsduur maken we een echo en geven we uitleg en instructies.
Miskraam
De kans op een miskraam
Helaas leidt niet iedere zwangerschap tot de geboorte van een baby. Soms wordt een zwangerschap een miskraam, het verlies van de vroege zwangerschap. Miskramen komen helaas regelmatig voor waarbij de kans op een miskraam vergroot naarmate je ouder wordt:
- Bij een leeftijd tot 35 jaar is de kans 1 op 10
- Bij een leeftijd van 35-40 jaar is de kans 1 op 5-6,
- Bij een leeftijd van 40-45 jaar 1 op 3.
- Bij een leeftijd boven de 45 jaar is de kans 50%.
Hoe verloopt een miskraam?
Bij een miskraam treedt vaak bloedverlies en buikkrampen op, dit noemen we dan een ‘spontane miskraam’. Maar er hoeft bij een miskraam niet altijd buikpijn en/of bloedverlies aanwezig te zijn. Het kan ook zijn dat er geen bloedverlies aanwezig is, maar dat er tijdens de echo geen hartje (meer) klopt. Dit noemen we missed abortion. In de meeste gevallen is er bij een miskraam sprake van een chromosomale afwijking.
Als we een miskraam hebben vastgesteld zijn er twee opties die we kunnen doen: of we wachten af tot het bloedverlies op gang komt of we plannen een afspraak bij de gynaecoloog. Wanneer er sprake is van bloedverlies, komt de miskraam meestal een aantal dagen na het eerste bloedverlies op gang. Wij geven je advies en instructies ten aanzien van het bloedverlies en wat je kunt verwachten.
Je hebt een miskraam gehad, wat nu?
Een miskraam is een vervelende ervaring, die veel verdriet mee kan brengen. Na het ontdekken van de zwangerschap, heb je een nieuw toekomstbeeld dat hierdoor ineens verdwijnt. Het verdriet mag er zijn en het verwerken heeft tijd nodig. Wij, verloskundigen van Verloskundigenpraktijk Vol Verwachting, zijn er voor je en houden indien gewenst nog een tijdje contact.
1 tot 6 weken na de miskraam kun je bloedverlies houden. Wij adviseren om te wachten met gemeenschap tot het bloedverlies gestopt is.
De emotionele impact van een miskraam
Veel vrouwen hebben na het verlies van hun zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam of afbreking heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners. Het verlies betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Het maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasieën over dit kind.
Het is daarom belangrijk dat je tijd neemt om je verlies emotioneel een plek te geven. Jullie kunnen verdrietig zijn over de niet gelukte zwangerschap maar ook andere gevoelens hebben zoals boosheid of jaloezie naar andere zwangeren. Wij kunnen ondersteuning bieden als jullie dit fijn vinden.
Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was. Maar naast deze feitelijke verklaring denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht!
Ook goed om te weten: er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is. Ieder beleeft het anders. Ieder doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt. De tips hieronder kunnen helpen.
Wat kun je doen om je miskraam goed te verwerken?
- Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan. Niks is gek.
- Praat erover. Misschien met een vriendin, met je partner, met je zus of een buurvrouw. Of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk ben je ook welkom bij ons als verloskundigen. Wij bieden je graag ondersteuning.
- Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.
- Doe wat goed voelt voor jou. Op het moment dat het voor jou klopt. Zet een mooi beeldje in je kast. Plant een boom in je tuin. Kies een sieraad als herinnering. Schrijf je ongeboren kind een brief. Brand geregeld een kaarsje. Of doe iets heel anders, maar kies wat bij jou, bij jullie past.
- Lees erover. Schrijf erover. Op Facebook zijn besloten groepen waar je over je ervaring kunt schrijven, bijvoorbeeld de groep Miskraam Mama’s of de groep De vergeten vader. Overweeg om het boek ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’ in te vullen, de toegankelijke vragen en suggesties helpen je om je ervaringen te verwerken.
- Vertel je levende kind(eren) erover. Dit zijn bijvoorbeeld mooie prentenboeken om met jonge kinderen te lezen. Klik hier.
(Bron: Miskraambegeleiding Nederland)
En merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Zoek dan hulp om het verlies van je kindje in je zwangerschap te verwerken. Dit is geen thema om mee aan te rommelen. Zoek begeleiding die bij jou past.
Als verloskundigenpraktijk verwijzen we je graag door naar Miskraamcoach Sanne Vliegen, van Praktijk Sanne Vliegen. Zij is een gecertificeerd miskraam- en abortuscoach, opgeleid door Miskraambegeleiding Nederland. En heeft expertise in het herstel na verlies van een zwangerschap.
Website: www.sannevliegen.nl
E-mail: praktijk@sannevliegen.nl
Telefoon: 06-10684718
Meer informatie over een miskraam of bloedverlies?
Voor meer informatie een miskraam verwijzen we je graag naar: Informatie deverloskundige.nl. Hiernaast kan je altijd contact met ons opnemen voor vragen of deze stellen tijdens een van de controleafspraken. Nogmaals: in geval van bloedverlies tijdens de zwangerschap, neem altijd eerst contact op met ons op.